HOMEΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΗ ΠΕΡΙΟΧΗΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μονοπάτια στο Ζαγόρι

• Ζαγόρι • Μονοπάτια • Τσεπέλοβο • Ιστορία • Αγ. Νικόλαος • Αγιάννης

Ζ1. ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ - ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ

Διαδρομή διάρκειας 5.30 - 6 ωρών που αρχίζει από το χωριό Τσεπέλοβο και καταλήγει στη Δρακόλιμνη στα 2100 μ. Διασχίζει ένα μεγάλο μέρος των υπαλπικών οροπεδίων καθώς διέρχεται από τις ΒΑ παρυφές της μεγάλης χαράδρας, του "Μέγα Λάκκου" (παρακλάδι του φαραγγιού του Βίκου), της λούτσας "Ρομπόζη" (λούτσα = μικρή λίμνη) και του οροπεδίου των Λιμνών (Λάκκα Τσουμάνη) στην περιοχή του Παπίγκου. Το σύνολο της διαδρομής είναι σε λιβάδια, όπου δεν υπάρχουν δέντρα.

Ζ2. ΒΡΑΑΕΤΟ - ΜΠΕΛΟΗ

Σε 35' από το χωριό Βραδέτο φτάνει κανείς στη θέση "Μπελόη". Από εδώ ο επισκέπτης έχει μια πανοραμική θέα της χαράδρας του Βίκου.

Ζ3. ΒΡΑΑΕΤΟ - ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Σε 1.30 ώρα από το Βραδέτο ακολουθώντας το μονοπάτι, που διέρχεται αρχικά από παλιά χωράφια και κατόπιν από λιβάδια, περνά κανείς Ανατολικά του υψώματος "Αυγερινός" για να συναντήσει λίγο αργότερα το μονοπάτι που ερχόμενο από Τσεπέλοβο καταλήγει στη Δρακόλιμνη (Ζ1). Παραλλαγές του κυρίως μονοπατιού για Δρακόλιμνη - που δεν είναι όμως ευδιάκριτες - μπορεί να οδηγήσουν στην Αστράκα. Γκαμήλα και άλλες κορυφές, ενώ η σύνδεση του με το (03) οδηγεί στο Βρυσοχώρι ή στο Πάπιγκο.

Ζ4. ΕΛΑΦΟΤΟΠΟΣ - ΑΖΜΠΟΖΙΟΣ - ΒΙΚΟΣ

Ο χρόνος που απαιτείται για να πάει κανείς από τον Ελαφότοπο στο χωριό Βίκος (και αντίστροφα), είναι σχεδόν 2 ώρες Στα μισά περίπου της διαδρομής και στην τοποθεσία "Αζμπιόζιος" ο επισκέπτης έχει τρεις επιλογές: να κατηφορίσει κατευθείαν για το χωριό Βίκος, να συνεχίσει ευθεία για το ύψωμα "Καστρί" και κατόπιν να γυρίσει πίσω για το Βίκο, ή να ανηφορίσει για την ψηλότερη κορυφή (1622 μ .) που είναι γνωστή με την ονομασία "Σμίντελα". Από εκεί σε 1/2 περίπου ώρα μπορεί να φτάσει στο χείλος της χαράδρας.

Ζ5. ΕΛΑΦΟΤΟΠΟΣ - ΑΝΩ ΠΕΔΙΝΑ

Από τον Ελαφότοπο κινούμενος κανείς στο ίδιο υψόμετρο και αφού περάσει από τη βρύση "Πέρα-Πηγάδι φτάνει στο χωριό Ανω Πεδινά.

Ζ6. ΜΟΝΟΔΕΝΤΡΙ - ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ

Όμορφη διαδρομή 15' ανατολικά του χωριού Μονοδέντρι. Ιδανική για περίπατο.

Ζ7. ΜΟΝΟΔΕΝΤΡΙ - ΓΚΡΟΥΝΙΑ

Μικρής απόστασης μονοπάτι 1Ο' στο χωριό Μονοδέντρι. Κατάλληλο για περίπατο.

Ζ8. ΜΟΝΟΔΕΝΤΡΙ - ΟΞΥΑ

Σε 1.15΄ από το χωριό Μονοδέντρι φτάνει κανείς στην τοποθεσία "Όξυά" απ’ όπου έχει μια πανοραμική θέα της χαράδρας του Βίκου. Το μονοπάτι διέρχεται ανάμεσα από τους χαρακτηριστικούς πύργους - αριστουργήματα από πλάκες ασβεστόλιθου.

Ζ9. ΒΙΤΣΑ – ΣΚΑΛΑ ΒΙΤΣΑΣ - ΧΑΡΑΔΡΑ ΒΙΚΟΥ

Σε 40' από την πλατεία του χωριού Βίτσα, φτάνει κανείς στη χαράδρα του Βίκου αφού διέλθει από την περίφημη "Σκάλα", καλντερίμι περασμένων αιώνων με γερές τοιχοποιίες. Λίγο μετά την αρχή του μονοπατιού μπορεί κανείς να ακολουθήσει άλλο μονοπάτι στα δεξιά (Ζ15) που οδηγεί στο χωριό Δίλοφο. Στο τέλος της Σκάλας, μέσα στη χαράδρα, το μονοπάτι συνδέεται με το 03.

Ζ12. ΝΈΓΑΔΕΣ - ΚΗΠΟΙ

Διαδρομή διάρκειας 1.30 περίπου ώρας, κυρίους μέσα στο δάσος αποτελούμενο από βελανιδιές, έλατα, σφεντάμια κ.λ.π. Η διαδρομή μπορεί να γίνει και αντίστροφα. Θαυμάσια η θέα των δρυοδασών του Ζαγορίου που προσφέρεται στον επισκέπτη.

Ζ13. ΝΕΓΑΔΕΣ - ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ

Διαδρομή σχεδόν 2 ωρών κυρίως μέσα σε δάσος. Το μονοπάτι περνά από το ύψωμα Αγ. Ιωάννης (1231 πι.) και πριν ανηφορίσει για το Τσεπέλοβο διέρχεται από χαρακτηριστικό γεφύρι σκαρφαλωμένο στο στένεμα της χαράδρας "Βικάκι". Η διαδρομή μπορεί να γίνει και αντίστροφα.

Ζ14. ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ - ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ 1940 - ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

Σε τρία τέταρτα της ώρας βορειοανατολικά από το χωρίο Μεσοβούνι φτάνει κανείς στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία (946 μ.) όπου μετά της σφοδρές μάχες του Ελληνο-Ιταλίκου πολέμου βρισκόταν το κοιμητήριο των Ιταλών στρατιωτών. Από το ύψωμα αυτό η θέα είναι καταπληκτική, τόσο προς το φαράγγι του Βοϊδομάτη και ολόκληρο το Δυτικό Ζαγόρι, όσο και προς το Πωγώνι. Σε 1/2 ώρα απόσταση από την άλλη μεριά βρίσκεται το χωριό Αγ. Μηνάς.

Ζ15. ΛΙΛΟΦΟ - ΒΙΤΣΑ

Διαδρομή 1 ώρας περίπου που διέρχεται από την εκκλησία του Αγ. Ιωάννη ( με ωραία θέα προς τη χαράδρα του Βίκου και τα κοντινά χωριά του Ζαγορίου ) το χωριό Δίλοφο για να καταλήξει στη Βίτσα. Στα μισά του μονοπατιού μπορεί κανείς να αφήσει το κυρίως μονοπάτι κινούμενος δεξιά για να καταλήξει στη χαράδρα του Βίκου όπου και συναντά το 03.

Ζ16. ΑΠΟΣ ΜΗΝΑΣ - ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΪΑ - ΚΑΣΤΡΑΚΙ - ΒΟΙΔΟΜΑΤΗΣ

Από το χωριό Αγ. Μηνάς κινούμενος κανείς βορειοδυτικά σε 1 ώρα περίπου καταλήγει στην παλιά πέτρινη γέφυρα του Βοϊδομάτη. Στα μισά περίπου της διαδρομής και προς τα δεξιά, βρίσκεται το ύψωμα Καστράκι όπου υπάρχουν υπολείμματα παλιάς οχύρωσης και οικισμών. Στα δυτικά του υψώματος ξεχωρίζει η βυζαντινή εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Από την κορυφή του υψώματος η θέα προς το φαράγγι του Βοϊδομάτη και τους πύργους του Παπίγκου είναι εκπληκτική. Η διαδρομή μπορεί να γίνει και αντίστροφα.

Ζ17. ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΙ - ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΩΝ

Σε μια ώρα από το χωριό Ασπράγγελοι κινούμενος κανείς στη νοτιοδυτική πλευρά του Μιτσικελίου καταλήγει στην Ιερά Μονή Ασπραγγέλων (Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου) απ" όπου η θέα προς τον κάμπο με τους χαμηλούς λόφους της περιοχής Ζίτσας -Ιωαννίνων είναι θαυμάσια.

Ζ18. ΗΛΙΟΧΩΡΙ - ΛΑΪΣΤΑ

Διαδρομή διάρκειας 2 ωρών. Το κατηφορικό μονοπάτι από το Ηλιοχώρι καταλήγει στο σημείο ένωσης του Κρυοποτάμου με το Ρασενίτη (παραπόταμος του Αώου). Ακολουθεί τον τελευταίο για ένα διάστημα για να καταλήξει από την αριστερή (βόρεια) πλαγιά στο τέλος στο χωριό Λάϊστα. Η διαδρομή μπορεί να γίνει και αντίστροφα.

Ζ19. ΛΑΪΣΤΑ - ΒΟΒΟΥΣΑ

Διαδρομή 4 ωρών που με αφετηρία το χωριό Λάϊστα καταλήγει μέσω του αυχένα της Μόρφας στη Βοβούσα. Το μονοπάτι διέρχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του. μέσα από πυκνά δάση κωνοφόρων ενώ διασώζεται ένα τμήμα από παλιό καλντερίμι. Η διαδρομή γίνεται και αντίστροφα.

Ζ20. ΛΑΪΣΤΑ - ΓΥΦΤΟΚΑΜΠΟΣ

Διαδρομή 2.30 ωρών περίπου που με αφετηρία το χωριό Αάϊστα καταλήγει στην τοποθεσία Γυφτόκαμπος - απ" όπου διέρχεται και ο κεντρικός δρόμος. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής γίνεται μέσα σε δάσος (κυρίως κωνοφόρων). Γίνεται και αντίστροφα.

Ζ2Ι. ΜΟΝΑΣΣΗ - ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΙΣΟΚΟΥ

Από το χωρίο Μανασσή σε 1.30 ώρα βορειοανατολικά βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Βισοκού (Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου).

Ζ22. ΣΚΑΜΝΕΛΙ - ΠΕΛΑΣΓΙΚΑ ΤΕΙΧΗ

Μικρή διαδρομή που σε 15' από το χωριό Σκαμνέλι, αφού περάσει από το παλιό μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής (με εκπληκτική θέα προς τα δάση του Κ. Ζαγορίου), καταλήγει σε υπολείμματα αρχαίας οχύρωσης (Πελασγικά τείχη). Ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί για περισσότερο από 1 ώρα πιο πάνω από τα τείχη ακολουθώντας φυσικές διόδους ανάμεσα από τεράστιους ογκόλιθους και πυκνά φυλλώματα δέντρων.

Ζ23. ΦΡΑΓΓΑΔΕΣ - ΓΕΦΥΡΙ Θ. ΠΕΤΣΙΩΝΗ - ΔΙΠΟΤΑΜΟ

Διαδρομή διάρκειας 2 ωρών που από το χωριό Φραγγάδες καταλήγει στο χωριό Διπόταμο. Το μονοπάτι διέρχεται μέσα από δάσος φυλλοβόλων δέντρων (κυρίως βελανιδιάς αλλά και γάβρων. κρανιάς, κ.ά.). Το γεφύρι του Θ. Πετσιώνη είναι - σε 50 πι. παράκαμψη από την κυρίως διαδρομή - ένα από τα παλιότερα και επιβλητικότερα γεφύρια του Ζαγορίου. Αλλες παραλλαγές του κυρίως μονοπατιού οδηγούν στο μοναστήρι του Αγ. Νικολάου και στη βρύση του Β. Τόλη (στα δεξιά), στο Μύλο του Αλεξανδρή (στα αριστερά) και στον Αγιο Χριστόφορο (στα δεξιά). Η διαδρομή μπορεί να γίνει και αντίστροφα.

Ζ24. ΕΛΑΤΗ - ΜΥΛΟΣ - ΑΓ. ΜΗΝΑΣ

Διαδρομή διάρκειας λιγότερο από 1 ώρα μέσα σε χαμηλά δάση φυλλοβόλων (βελανιδιές, γάβροι κ.ά.). Το μονοπάτι Το μονοπάτι λίγο μετά το χωριό Ελάτη διέρχεται από ιιικρό γεφύρι και τα ερείπια παλιού Μύλου για να καταλήξει στο εκκλησάκι του Αγ. Μηνά με το χαρακτηριστικό όμορφο γεφύρι (τα τελευταία 10' γίνονται στον κεντρικό δρόμο). Παραλλαγή του κυρίως μονοπατιού (αντί να περάσει κανείς από το γεφύρι με το Μύλο συνεχίζει βορειοδυτικά) καταλήγει στη (θέση "Λιβαδάκι" όπου και μικρή λίμνη (λούτσα).

Ζ25. ΑΝΩ ΠΕΔΙΝΑ - ΜΟΝΟΔΕΝΤΡΙ

Διαδρομή 1 ώρας που συνδέει τα χωριά Ανω Πεδινά - Μονοδέντρι. Μπορεί να γίνει και από τις δυο κατευθύνσεις.

Ζ26. ΔΙΚΟΡΦΟ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ

Μικρή διαδρομή 30' από το χωριό Δίκορφο στο εκκλησάκι του Αγ. Ιίοάννη όπου η θέα προς τα δάση του Κεντρικού Ζαγορίου είναι θαυμάσια.

Ζ27. ΔΙΚΟΡΦΟ - ΤΣΟΥΚΑ

Διαδρομή διάρκειας 2 ωρών από το Δίκορφο έως την κορυφή Τσούκα (1594 μ.} του Μιτσικελίου με εκπληκτική θέα προς όλο το Ζαγόρι.

Ζ28. ΔΙΚΟΡΦΟ - ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΑΘΗ - ΜΥΛΟΣ

Διαδρομή 1/2 ώρας περίπου που διέρχεται από το πέτρινο γεφύρι του Στάθη για να καταλήξει στον παλιό Μύλο.

Ζ29. ΜΙΚΡΟ ΠΑΠΙΓΚΟ - ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΘΑΡΙ

Διαδρομή 45', θέα Βίκου.

Ζ30. ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ - ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

Διαδρομή 1 ώρα.

Ζ31. ΚΟΥΚΟΥΛΙ - ΚΗΠΟΙ

Διαδρομή 30', μικρός Βίκος, γεφύρι Λαζαρίδη.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

O3. Το O3 από το χωριό Δίκορφο - στο οποίο φτάνει από το Μιτσικέλι - κατευθύνεται βόρεια και κατόπιν βορειοδυτικά προς τους Κήπους. Από εκεί διασχίζει το φαράγγι του Βίκου - περνώντας κάτω από τα χωριά : Κουκούλι, Δίλοφο, Καπέσοβο, Βίτσα,. Μονοδέντρι, Βίκος - για να ανηφορίσει στις πηγές του Βοϊδομάτη προς το χωριό Πάπιγκο και αμέσως μετά στο Ορειβατικό καταφύγιο της ΕΟΟΣ. Στη συνέχεια διασχίζει τα υπαλπικά οροπέδια για να κατηφορίσει μέσα από το πέρασμα του Καρτερού στο Βρυσοχώρι. Από εκεί συνεχίζει στο Παλιοσέλι και στο Σμόλικα.

Ε6. Από τη Μηλιά Μετσόβου διασχίζοντας τη Βάλια Κάλντα καταλήγει στη Βοβούσα. Από εκεί κατευθύνεται στο Δίστρατο.


Μελέτη - Περιγραφές Χαριτάκης Παπαϊωάννου
Tsepelovo