HOMEΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΗ ΠΕΡΙΟΧΗΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Τσεπέλοβο σήμερα

• Ζαγόρι • Μονοπάτια • Τσεπέλοβο • Ιστορία • Αγ. Νικόλαος • Αγιάννης

Η Ήπειρος είναι ο ιδανικός τόπος διακοπών για όλες τις εποχές. Είναι ένας συγκερασμός ορεινών όγκων και εύφορων πεδιάδων, πανέμορφων χωριών που αντιστέκονται πεισματικά στο πέρασμα του χρόνου και …πόλεων που η ζωή και τα κτίσματά τους είναι μάρτυρες της λαμπρής και μεγάλης ιστορικής πορείας.

Εδώ δημιουργήθηκε το Δεσποτάτο της Ηπείρου όταν η Κων/πολη έπεσε στα χέρια των Φράγκων. Στην πόλη των Ιωαννίνων μεγαλούργησε ο Αλή Πασάς, εδώ αναπτύχθηκαν οι τέχνες οι τέχνες, τα γράμματα. Είναι άλλωστε το ισχυρότερο οικονομικό κέντρο την εποχή της Τουρκοκρατίας. Εδώ και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, υπήρξε η έδρα πολλών εθνικών ευεργετών : Γεωργίου Σταύρου, Αδελφών Ριζάρη, Αβέρωφ, Τοσίτσα και πολλών άλλων λαμπρών ανθρώπων που η προσφορά τους είναι πραγματικά ανεκτίμητη. Βορειοανατολικά των Ιωαννίνων απλώνονται διάσπαρτα τα Ζαγοροχώρια 46 χωριά που χαρακτηρίζονται σε τρεις γεωγραφικές ενότητες στο χώρο μεταξύ των βουνών Μιτσικελίου-Τύμφης και του ποταμού Αώου.

Το Τσεπέλοβο γεωγραφικά βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι, είναι έδρα του Δήμου Τύμφης και είναι το μεγαλύτερο και θεωρείται ένα από το ομορφότερα χωριά του Ζαγορίου.

Σήμερα το Τσεπέλοβο έχει 300 μόνιμους κατοίκους.

Βέβαια μπορείτε να θαυμάσετε... να περπατήσετε... να φωτογραφήσετε... να ηρεμήσετε...

Το Τσεπέλοβο είναι ο τόπος ο οποίος προσφέρει γαλήνη σ’ αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν από το άγχος της καθημερινότητας στις μεγαλουπόλεις. Η ξεκούραση και η χαλάρωση εδώ έρχονται φυσικά και αβίαστα.

Ένας περίπατος το πρωϊ ή το απογευματάκι στα καλντερίμια του χωριού θα σας ανανεώσει. Μπορείτε να επισκεφτείτε το ναό του Αγίου Νικολάου στην κεντρική πλατεία. Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίσμα, ένα θαυμάσιο δείγμα Ηπειρωτικού Εκκλησιασιαστικού αρχαίου Ναού του 18ου αιώνα . Κι ενώ εξωτερικά είναι λιτός, στο εσωτερικό του συγκεντρώνει όλο τον πλούτο και την ποικιλία απόρροια της οικονομικής ευχέρειας των κατοίκων εκείνης της εποχής.

Δίπλα στην εκκλησία στον προαύλιο χώρο του Τσούφλειου Φαρμακείου, ο τάφος του μεγάλου ποιητή Βηλαρά.

3 χλμ από το χωριό αξίζει κανείς και να επισκεφτεί το Μοναστήρι του Αγιάννη του Ρογκοβού. Θα νιώσει ανάμικτα συναισθήματα...


ΖΑΓΟΡΙ
Οδικός και ορειβατικός χάρτης
Εικόνα jpg, 584 KB
Το Ζαγόρι είναι ο τόπος πίσω από τα βουνά, μία ιδιόμορφη πολιτιστική και γεωγραφική ενότητα 46 παραδοσιακών χωριών. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι τα παλιά αρχοντικά χτισμένα με μια ιδιότυπη αρχιτεκτονική, τα πέτρινα γεφύρια, οι μεγάλες και αξιόλογες από αρχιτεκτονικής και ιστορικής άποψης εκκλησίες και τα μοναστήρια που άψογα συνδυάζουν το ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον μ’ ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο.

Ταξίδι στα Ζαγοροχώρια σημαίνει παιχνίδι αντιθέσεων. Εδώ η πραγματικότητα σφίγγει με το όνειρο, εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει όλο το μεγαλείο της φύσης, την απόλυτη ηρεμία και τη θεϊκή ομορφιά.

ΤσεπέλοβοΣτο κέντρο των Ζαγοροχωρίων βρίσκεται το μεγαλύτερο και ένα από τα ομορφότερα Ζαγοροχώρια, το Τσεπέλοβο. Γεωγραφικά «βρίσκεται» στο κεντρικό Ζαγόρι και είναι έδρα του Καποδιστριακού Δήμου Τύμφης. Είναι ο τόπος ο οποίος προσφέρει γαλήνη και ηρεμία σ’ αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν από το άγχος της καθημερινότητας στις μεγαλουπόλεις. Η ξεκούραση και η χαλάρωση εδώ έρχονται φυσικά και αβίαστα.

Η άνοιξη και το φθινόπωρο σας προσφέρουν ένα πλούτο χρωμάτων με εκπληκτικές χρωματικές αποχρώσεις του πράσινου. Το καλοκαίρι θα περάσετε αξέχαστες διακοπές και οι λάτρεις της φύσης θα εντυπωσιαστούν από τις πολυάριθμες δραστηριότητες. Και το χειμώνα Το χειμώνα ένα λευκό πέπλο χιονιού σκεπάζει όλη την περιοχή και σ’ ένα ειδυλλιακό τοπίο θα απολαύσετε το ποτό σας δίπλα στο αναμμένο τζάκι του ξενοδοχείου.

Στην κεντρική πλατεία του Τσεπελόβου βρίσκεται το ξενοδοχείο «ΧΑΓΙΑΤΙ». Πρόκειται για ένα παραδοσιακό κτίσμα με εξαιρετική θέα στις ορθοπλαγιές της Πίνδου. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του είναι η πέτρα, το ξύλο και για τη σκεπή η σχιστολιθική πλάκα.

Tsepelovo